Herunder guider vi dig igennem boligsøgningen:

Hvor skal du lede?

Det er en god idé at søge bolig flere forskellige steder, så du øger sandsynligheden for at finde bolig hurtigt. Du kan søge på online portaler, kigge i lokalavisen, lave et opslag på Facebook, google lokale boligforeninger eller spørge din mormor, om hun kender nogen der kender nogen. Vælger du en online portal, så undersøg gerne, hvordan de forholder sig til sikkerhed.

 

Mangler du et sted at bo?

www.boligportal.dk

 

Når du finder drømmeboligen

Når du har fundet en bolig, som passer til dine ønsker, skal du kontakte udlejeren. Hvis du søger en bolig, som du forestiller dig, at der er rift om, skal du betragte din henvendelse som en ansøgning – ligesom når du søger et job. Du skal overbevise udlejeren om, at du er den rigtige lejer. Aftal en fremvisning med udlejeren, hvor I kan mødes, og du kan se boligen. Hvis I bliver enige om, at du skal flytte ind i boligen, skal udlejer sende dig en lejekontrakt.

 

Dobbelttjek

Har du en dårlig mavefornemmelse? Så lyt til den. Hvis du ikke er sikker på, om den person du har mødt, er helt reel, så kan du slå boligens adresse op på www.boligejer.dk. Her kan du se, om udlejeren ejer boligen, som du skal flytte ind i. Du kan også slå navn og telefonnummer op og eventuelt tage kontakt til det sted du har fundet annoncen.

 

Underskrivelse af lejekontrakt

Nærlæs lejekontrakten. Står der det samme, som I har aftalt mundtligt? Aftal et indflytningssyn med udlejeren, når du underskriver lejekontrakten. Det er en gennemgang af lejligheden, hvor du påpeger fejl og mangler ved lejemålet. Det skal ske senest 14 dage efter, du er flyttet ind. Udlejer laver en rapport, og den sikrer, at du ikke hæfter for skader, som du ikke selv har lavet.

Når kontrakten er underskrevet skal du overføre depositum til udlejer. Du bør kun overføre pengene til en dansk bank. Betal aldrig depositum kontant – lav i stedet en kontooverførsel, så transaktionen kan spores.

 

Bliv gode venner med lejeloven

Når du bor til leje, er det en god idé at kende lidt til lejeloven. Den 1. juli 2015 trådte en ny lejelov i kraft, der giver udlejer nogle ekstra forpligtelser omkring ind- og fraflytning, istandsættelse af lejligheden, husleje og opsigelse. Det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i reglerne, så du ikke bliver snydt, og så du og din udlejer får det bedst mulige grundlag for jeres samarbejde. Vil du gerne vide mere, men kan du ikke helt overskue at pløje dig igennem lejeloven? Vi har samlet det vigtigste:

 

Læs mere om den nye lejelov