Groft sagt kan svindel på det danske boligmarked inddeles i to typer: Scam og bedrag. Vi opridser kendetegnene ved de to typer boligsvindel:

 

Sådan foregår boligsvindel

Scam

 1. Falske annoncer
  Ofte er det udenlandske bagmænd/netværk, der opretter falske annoncer. Herigennem forsøger de at franarre boligsøgende et depositum. For eksempel bilder de den boligsøgende ind, at udlejer er i udlandet og derfor ikke kan fremvise boligen, men at den boligsøgende kan få tilsendt nøglen, hvis vedkommende overfører penge for et depositum. Engang var annoncerne altid på engelsk, men bagmændene bliver bedre og bedre til at finde danske boligbeskrivelser der får tilbuddet til at lyde mere overbevisende. De skriver dog oftest til dig på engelsk. Pas på, hvis tilbuddet lyder for godt til at være sandt, og du skal overføre penge, inden du har set boligen.
 2. Reelle udlejere franarres loginoplysninger
  I takt med at det er blevet sværere for bagmændene at indrykke falske annoncer er en ny type snyd opstået: phishing. Det går ud på at narre folk til at oplyse deres login til for eksempel en online udlejningsside. Nogle svindlere har udviklet såkaldte phishingmails og -sites, som til forveksling ligner en reel udlejningssides mails og hjemmeside. Under dække af at være en rigtig udlejningsside forsøger svindlerne at franarre reelle mennesker deres login. På den måde kan de, via en allerede godkendt udlejers profil, få adgang til at kontakte boligsøgende og tilbyde en bolig der reelt ikke eksisterer eller er mulighed for at leje. Pas på, hvis du bliver kontaktet på engelsk og spurgt om, hvad det nu lige var for en bolig du havde ansøgt om.

 

Bedrag

 1. Udlejer har ikke råderet over boligen
  Til kategorien bedrag hører den form for boligsnyd, hvor en person forsøger at udleje en bolig, der ikke er deres eller som de ikke har råderet over. Denne form for bedrag er ofte langt sværere at afsløre på forkant, fordi en dansktalende person med kendskab til boligmarkedet og den bolig de foregiver at udleje, indrykker annoncen. Du kommer altså i kontakt med en person der lyder helt reel – og som måske også inviterer dig til en fremvisning.
 2. Udlejer har ingen intentioner om at udleje boligen
  Denne form for bedrag er stort set det samme, som når udlejer ikke har råderet over boligen. Her er der tale om en bedrager der har en bolig, som han lader som om, at han har tænkt sig at udleje. Han inviterer flere til fremvisning og tager imod depositum fra flere mennesker. Når dagen for indflytning nærmer sig, siger han, at man ikke kan flytte ind alligevel. Oftest undlader denne form for bedrager at svare, når du beder om at få dit depositum tilbage. For at være på den sikre side skal du have en kontrakt der er underskrevet af jer begge, før du overfører depositum, og så skal du altid bruge banken til at overføre pengene.

 

Her kan du se, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om, at du er ved at blive offer for scam eller bedrageri.